De geschiedenis van Eskesen

ESKESEN werd in 1946 in een kleine kelder opgericht door Peder Eskesen. Peder Eskesen was in het bedrijf werkzaam tot aan zijn overlijden in 1988. In 1990 verkocht de familie Eskesen het bedrijf aan de directeur en het lid van de raad van bestuur, dhr. Jens Dromph en dhr. Per Staal. In 1997 ging Per Staal met pensioen waarna Jens Dromph het bedrijf overnam.

ESKESEN exporteert ongeveer 90% van zijn productie naar meer dan 60 landen wereldwijd en blijft een gewaardeerde partner voor duizenden ondernemingen in de promotie- en souvenirsector en de detailhandel. 

ESKESEN heeft ongeveer twintig mensen in dienst.  De volledige productie wordt uitegevoerd in de fabriek van Eskesen in Denemarken, op ongeveer een uurtje rijden van Kopenhagen, een locatie die tevens de hoofdzetel is van dit bedrijf. 

Acrylische producten
ESKESEN was één van de eerste bedrijven die acrylische sleutelhangers met ingegoten designs ontwikkelde. Met de nieuwe productietechniek die ESKESEN heeft ontwikkeld, werd het mogelijk sleutelhangers te maken met een zeefdruk van hoge kwaliteit. Ze worden beschermd en verzegeld door het acrylische materiaal. Daarom zijn de sleutelhangers duurzame producten die decennialang gebruikt kunnen worden zonder ook maar enig teken van slijtage te vertonen; de druk kan namelijk niet aflsijten. 

Eskesen is ongetwijfeld één van de drijvende krachten die ervoor gezorgd hebben dat de sleutelhanger één van 's werelds best verkochte item geworden is.
 
ESSO en de eerste pennen
ESSO was de allereerste floating action pen die door ESKESEN werd gemaakt  in de jaren '50 van de twintigste eeuw. Toen Esso ESKESEN verzocht om aan te vangen met de productie van een balpen met een klein olievaatje dat op olie dreef, werd de uitdaging aangegaan en ontwikkelde ESKESEN het product.

Met de Esso-pen werd de "floating action pen" op de markt gebracht, de floaty pen genaamd. 

In die periode werden er meer pennen gemaakt, allemaal met kleine drijvende voorwerpen zoals flesjes en andere kleine figuurtjes. Balpennen met met de hand beschilderde figuurtjes werden in de jaren '60 en '70 nog steeds geproduceerd . In 1955 kreeg Eskesen patent op de productie van pennen met filmdesigns zoals we die vandaag de dag nog kennen. We hebben enkele voorbeelden van pennen met een bewegend filmpje van de vroege periode zoals een pen van "De Wereldtentoonstellin" in Seattle in 1962. Deze pennen zijn gemakkelijk te herkennen door de metalen punt.

In 1996 werd ESKESEN een vergunning toegekend voor de Olympische Spelen in Atlanta en produceerde een breed assortiment designs voor dit evenement.  De laatste jaren zijn pennen met drijvende elementjes weer opgedoken  bijvoorbeeld in de vorm van ministeentjes of vergruizelde zeeschelpen. Bovendien heeft ESKESEN verschillende nieuwe pendesigns gelanceerd met trendyere omhulsels en klipjes, maar de klassieke 534 pen hoort nog steeds tot de succesproducten van het bedrijf. .

Miljoenen mensen over de hele wereld kennen de pennen van Eskesen en hebben ooit in hun leven een "floaty" belevenis gehad.

We noemen dit branding op zijn best en hebben dit allemaal te danken aan de toegewijde werknemers die decennialang ervoor gewerkt hebben om ESKESEN een internationale naam te bezorgen.

Peder Eskesen 1985
Peder Eskesen 1985

De fabriek van Eskesen 1948
De fabriek van Eskesen 1948

Picknick met de firma 1948
Picknick met de firma 1948